Skip to main content

Vijećnici Kluba vijećnika Srđ je Grad / Nova ljevica / Možemo! / Zaokret u Skupštini Dubrovačko-neretvanske županije, Marko Giljača i Igra Šain Kovačević, najavili su pokretanje pravnih postupaka te zatražili ostavku župana Nikole Dobroslavića i ravnatelja Županijske uprave za ceste Iva Kaštelana, zbog krivotvorenih podataka u službenim dokumentima i obmane vijećnika te prevare građana i trgovačkih društava koja su se javila na natječaje vezane uz rekonstrukciju ceste Korčula-Račišće.

Na nepravilnosti i nezakonite radnje koje prate projekt pristupne ceste Luci Polačište, odnosno rekonstrukcije ceste Korčula-Račišće, za koji je ugovor u vrijednosti 171 milijun kuna potpisan u srpnju 2020., ukazujemo od prvog dana. Protiv projekta smo pokrenuli sudske postupke koji još uvijek traju, a o svim nepravilnostima smo obavijestili i nadležna tijela EU. Upozoravali smo na prekomjerno nasipanje obale i ugrožavanje ekosustava, izdavanje građevinske dozvole bez potrebne propisane dokumentacije, a sada i na obmanu predstavničkog tijela građana od strane županijske vlasti.

Prilikom rasprave o rebalansu županijskog proračuna za 2021., kao i u odgovoru na upit vijećnice Šain Kovačević u studenom 2021., ravnatelj Kaštelan najavio je početak radova za 2022.

Stoga je naše vijećnike iznenadilo kad su od Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata EU (SAFU) dobili informaciju da je Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za ovaj projekt raskinut, i to na zahtjev Županijske uprave za Ceste, s danom 13.7.2021. godine. Dakle, raskid ugovora se na sjednici Skupštine tajio pet mjeseci nakon što je raskinut, a vijećnicima su se na glasanje dali financijski planovi u kojima se navode sredstva iz raskinutog ugovora, kojih dakle nema.

Ove činjenice upućuju na obmanu i prevaru u organizaciji HDZ-ove županijske vlasti u kojoj su sudjelovali potpisnik inkriminirajućeg dokumenta, ravnatelj Ivo Kaštelan, potpisnik teksta Zaključka i prijedloga odluke, župan Dobroslavić, te dva županijska pravna odjela, čiji pročelnici potpisuju popratnu dokumentaciju. Svi navedeni sudjelovali su u prevari izabranog predstavničkog tijela i vijećnika Skupštine Dubrovačko-neretvanske županije, u prevari građana, ali i prevari trgovačkih društava koja su sudjelovala u javnim nabavama koje su nastavljene i nakon raskida ugovora o financiranju rekonstrukcije ceste Korčula-Račišće.

Ponovimo činjenice:

1. Javna nabava je nastavljena i nakon što je raskidom ugovora na vlastiti zahtjev Županijska uprava za ceste ostala bez europskog financiranja projekta.

2. Na 6. sjednici Skupštine Dubrovačko-neretvanske županije vijećnicima je na glasanje dan Zaključak temeljen na lažnoj dokumentaciji i svjesno ih se prije glasanja dovelo u zabludu da je projekt financiran bespovratnim sredstvima EU fondova.

Zato ćemo ravnatelja Kaštelana i župana Dobroslavića prijaviti nadležnim institucijama RH i EU. Upravnom sudu u Splitu podnijet ćemo prijavu o ocjeni zakonitosti donesenih akata na 6. sjednici Županijske skupštine koji se temelje na falsificiranju dokumentacije, skrivanju činjenice da je ugovor o financiranju raskinut i pozivanju na raskinuti ugovor i prevari vijećnika od strane odgovornih osoba, koje su im iznijele netočne informacije na osnovu kojih su vijećnici donosili odluke. Također, podnijet ćemo prekršajnu prijavu temeljem članaka 17. i 156. Zakona o proračunu. Što se tiče institucija EU, već smo 16. siječnja ove godine ovaj slučaj i službeno prijavili Uredu europskog javnog tužitelja (EPPO) u Hrvatskoj.

Komentiraj