Skip to main content

„Brezovica je zadnja na listi gradskih četvrti, a njeni stanovnici osjećaju se kao zadnja rupa na svirali jer Brezovica nema niti osnovnu infrastrukturu kao što su vodovod i kanalizacija, kao ni dostatne vrtićke kapacitete. Prometno smo slabo povezani s ostatkom grada, ceste su u lošem stanju, a voljeli bismo imati i bolju internetsku povezanost s ostatkom svijeta. Živjela sam godinama u centru grada i vratila se ovdje u Brezovicu u kojoj sam odrasla i mogu reći da se nakon 20 godina ovdje nije ništa promijenilo“, rekla je Irena Borovina, nositeljica liste Možemo! za Vijeće Gradske četvrti Brezovica.

„Dom zdravlja je i dalje mala trošna kućica na autobusnoj stanici, a dvorac, koji je jedini poznati simbol Brezovice, je potpuno propao. Ipak, vjerujem da Brezovica ima puno potencijala postati sigurna i zelena oaza za život svih svojih stanovnika“, rekla je Borovina.

„Nevjerojatno je slušati kandidate političkih opcija koje su 20 godina bile na vlasti i nisu napravile gotovo ništa za ovu četvrt, a sada ponovo Brezovici obećaju ista obećanja; vodovod, kanalizaciju, vrtiće, revitalizaciju dvorca… Od početka ulaska u politiku govorimo da je nedopustivo da se stanovnike bilo koje četvrti tretira kao građane drugog reda, a upravo tako se 20 godina tretira stanovnike Brezovice, koji u 21. stoljeću nemaju vodu i kanalizaciju, a kamoli druge komunalne standarde“, rekao je gradonačelnički kandidat Tomislav Tomašević.

Nužno je promijeniti način funkcioniranja gradskih četvrti, na način da same četvrti imaju veće ovlasti, a njihovi stanovnici odnosno predstavnici u vijeću gradske četvrti doista odlučuju u koje će se projekte uložiti proračunski novac, odnosno koji su prioritetni problemi koji se trebaju rješavati.

„Važno nam je naglasiti i da ćemo u Zagrebu razviti sustav zelene javne nabave, koji znači da će se u gradskim školama, vrtićima, domovima za starije, zdravstvenim ustanovama spremati hrana od namirnica koje su lokalno proizvedene, u Zagrebu ili u okolici Zagreba. Upravo je Brezovica četvrt koja ima najviše potencijala za tu vrstu proizvodnje voća, povrća, žitarica i drugih namirnica, koje bi od polja lokalnih OPG-ova putem modela zelene javne nabave gradskih ustanova stizale do stola. Na taj bi način Grad poticao lokalni razvoj, a to bi posljedično, skraćivanjem lanca nabave, utjecalo i na smanjenje emisije stakleničkih plinova i stvaralo dodatnu vrijednost koja ostaje u lokalnoj zajednici. To je nešto na što ćemo staviti naglasak, kao i na revitalizaciju drugih sadržaja kojima bi Brezovica mogla postati centar za ekološki turizam, ekološku poljoprivredu i zelena oaza Grada Zagreba, što je i prikladno za 21. stoljeće“, završio je Tomašević.

Komentiraj