Pročitajte reakciju Damira Bakića na suspenziju s dužnosti dekanice Filozofskog fakulteta - Možemo! - politička platforma

„Kompletno Sveučilište u Zagrebu zna da se ovdje radi o obračunu rektora Borasa i prorektora Čovića s Filozofskim fakultetom i dekanicom Vlahović-Štetić osobno.

Na kolegama u Senatu Sveučilišta je sada da spriječe daljnje sramoćenje, i Sveučilišta i vlastito, te da odbiju biti žetončići u ovom nepodnošljivom obračunu.

Pranje ruku sada više nije moguće.“

Pročitajte reakciju našeg izabranog zastupnika Damira Bakića, redovnog profesora na PMF-u Sveučilišta u Zagrebu, na suspenziju s dužnosti dekanice Filozofskog fakulteta 👇

 

O tome ima li osnova za oduzimanje znanstveno-nastavnog zvanja prof.dr.sc. Anti Čoviću treba odlučiti akademska zajednica i samo ona. Rektor Boras i prorektor Čović ne misle tako. Rektor Boras i prorektor Čović su odlučili dekanicu Vlahović-Štetić goniti do kraja svijeta svim sredstvima koje njima dvojici stoje na raspolaganju – a stoje im mnoga – samo zato što je na dnevni red Vijeća uvrstila jedan predmet koji je pokrenut mnogo prije njezinog dekanskog mandata.

Danas je stigla rektorova suspenzija s dužnosti Vesne Vlahović-Štetić..

Kompletno Sveučilište u Zagrebu zna da se ovdje radi o obračunu rektora i prorektora s Filozofskim fakultetom i dekanicom Vlahović-Štetić osobno. Svi i u javnosti i na Sveučilištu znaju da je zato i samo zato nedavno odbijena i kandidatura za dekana Filozofskog fakulteta prof. Jovanovića. Sad ova dva sveučilišna čelnika imaju u rukama čak i sudsku odluku po kojoj je Vlahović-Štetić izvršila mobing nad prof.dr.sc. Čovićem. Mobing je, dakako, proveden uvrštavanjem predmeta u dnevni red..

Rektor Boras u obrazloženju svoje odluke o suspenziji trijumfalno navodi i ovo: „Kroz višestoljetnu povijest Sveučilišta u Zagrebu nije zabilježeno da bi jedan čelnik sastavnice, fakulteta i /ili akademije tako sustavno i kontinuirano kršio odredbe zakona i Statuta Sveučilišta u Zagrebu i na njima utemeljenih odluka, zahtjeva i upozorenja.“.

Ova sramotna kvalifikacija dovoljno kaže sama za sebe i o rektoru Borasu dalje nema smisla govoriti..

Odluku o suspenziji treba potvrditi Senat. O njemu ima smisla govoriti. Vrijeme bi bilo da Senat preuzme svoju ulogu u obrani dostojanstva Sveučilišta. Na kolegama senatorima je sada da spriječe daljnje sramoćenje, i sveučilišta i vlastito, te da odbiju biti žetončići u ovom nepodnošljivom obračunu. Kolegice dekanice i kolege dekani okupljeni u Senatu Sveučilšta u Zagrebu ne predstavljaju samo sebe, nego i svoje fakultete i akademije..

Nije li njihova dosadašnja slijepa i obilno većinska podložnost rektoru Borasu i pristajanje na sudjelovanje u progonima sramota i za fakultete koje predstavljaju? Znaju li uopće ti fakulteti tko ih i zašto sramoti?

U rukama Senata je jedini alat za zaustavljanje rektora Borasa u njegovom rušenju Sveučilišta u Zagrebu. Kolege senatori će glasati po svom nahođenju, ali vrijeme je da si svi jasno osvijestimo: odluka je u njihovim i samo u njihovim rukama. Pranje ruku sad više nije moguće.

Pridruži se raspravi 2 komentara

  • Božidar Feldman napisao:

    Na žalost, uzaludno je očekivati da će Senat koji je sve odluke vezane za FFZG a koje je predlagao rektor velikom većinom podržavao sada, odjednom, naći snage i hrabrosti suprotstaviti strahovladi rektora i prorektora. Princip ucjene kojim se vlada na Sveučilištu ne može dati pozitivnih rezultata. Senatore biraju dekani fakulteta koji su direktno ovisni o rektorovoj samovolji. Zašto bi stavljali svoje mandate na panj zbog nekog tamo Filozofskog?! Sram me je što sam diplomac ovog Sveučilišta.

  • Zoran napisao:

    Tragično je (a za mene žalosno što u tome mogu biti samo promatrač) kako se ugled i značaj zagrebačkog sveučilišta kontinuirano srozava. Aktualni rektor ne samo da se u taj trend uklapa, on u tom SROZAVANJU igra vodeću ulogu. Etički, moralno i intelektualno je nedorasao za obnašanje takve funkcije, ali pravi problem su oni koji zataje vlastite intelektualne potencijale, etička, i moralna načela pa, šuteći ili pridržavajući mu ljestve u nedjelima, postaju “kompanjoni” u zločinu….

Komentiraj