Skip to main content

Saborske zastupnice platforme Možemo! Sandra Benčić i Urša Raukar te član platforme i stručnjak za zaštitu okoliša Toni Vidan održali su danas na Markovom trgu konferenciju za medije o nezakonitim devastacijama obale, s naglaskom na slučaj uvale Vruja. Naglasili su kako bi se devastacije obale poput one na Vruji trebale zaustaviti u startu te su najavili predlaganje zajedničke sjednice saborskih odbora za okoliš i prostorno uređenje kako bi Hrvatski sabor donio unaprjeđenja pravnog okvira i institucionalnih kapaciteta, kako bi se spriječile nove devastacije obalnog područja.

Urša Raukar Gamulin je izrazila podršku građankama i građanima koji su na Vruji ustali protiv višedesetljetne neučinkovitosti državnih institucija u borbi protiv bespravne gradnje. Napomenula je da se u uvali Vruja radi o pomorskom dobru i negrađevinskoj zoni i istaknula kako sve devastacije i nelegalne gradnje Stipe Latković izvodi na zemlji u vlasništvu Republike Hrvatske. 


“Ima li g. Latković dozvole za iznajmljivanje i ako ima, kako je moguće da su izdane s obzirom da je za to potrebna provjera vlasničkog lista?“, pitala je Raukar Gamulin, te se zapitala i kako je moguće da nijedna državna institucija nije uspjela zaustaviti očito kršenje zakona. Naglasila je kako bespravnu gradnju često omogućuje neučinkovita inspekcijska služba te da ljudima ne bi padalo na pamet tako devastirati prostor kada bi se ovakvi slučajevi zaustavili odmah na početku. „U to bi se aktivnije i s kraćim rokovima trebalo uključiti i pravosuđe te brzo kažnjavati prijestupnike“, zaključila je.

Sandra Benčić je napomenula da slučaj Vruje nije jedini primjer bespravne gradnje na području pomorskog dobra van građevinskog područja te da kao predsjednica saborskog Odbora za okoliš svaki tjedan zaprima predstavke građana s područja Istre i Dalmacije koji prijavljuju slične slučajeve, poput slučaja bespravne gradnje na Premanturi u Istri, uništavanja obale u Bolu na Braču gdje se neposredno do Zlatnog rata uređuje nova plaža i to uz sve potrebne dozvole i pozitivna mišljenja nadležnih tijela, te devastacije obale i povećanja područja za gradnju koju je predvodio bivši gradonačelnik Makarske. 


Benčić je najavila da će kao predsjednica Odbora predložiti zajedničku sjednicu Odbora za okoliš i Odbora za prostorno uređenje kako bi članovi odbora pokušali definirati prijedloge zakonodavnih unapređenja kao i institucionalnih kapaciteta s ciljem sprječavanja daljnje devastacije. „Nužno je i da DORH počne pokretati kaznene postupke zbog čl. 212. Kaznenog zakona Protupravna gradnja te kaznenih djela uništavanja staništa, uništavanja zaštićenih prirodnih vrijednosti i drugih kaznena djela iz glave XX Kaznenog zakona“, zaključila je Benčić i podsjetila da se u izvješću DORH-a za 2020. ne vidi niti jedan takav postupak koji je pokrenut.

Toni Vidan je naglasio da se struka i građani slažu da u Hrvatskoj nema vrjednijeg resursa od obale te da je činjenica da nadležne institucije ne provode zaštitne mjere na način na koji su predviđene ozbiljan problem. “Velik je problem  da u Hrvatskoj ne postoji javnosti vidljiva i razumljiva nacionalna politika zaštite tog najvrjednijeg resursa. Uređene države imaju ozbiljne programe zaštite obalnog pojasa i vrlo često se ta politika bazira na otkupu posebno važnih zemljišta koje se iz strateških razloga želi zaštititi”, istaknuo je Vidan. Pored primjera „divljačkog ponašanja tzv. investitora“ skrenuo je pozornost i na činjenicu da kod devastacije obale postoji još jedan važan akter – izvođači radova. „Građevinske tvrtke trebale bi biti stručne i odgovorne za ono što rade te upoznate s osnovnom pravnom regulativom“, zaključio je.

Komentiraj