Skip to main content

Vijeće stranke Možemo! održalo je sastanak na temu načina izlaska na izbore za Hrvatski sabor 2024. godine. Temeljem smjera kojeg je u prethodnoj raspravi odredila većina članova stranke, Vijeće stranke donijelo je odluku da će samostalno izaći na sljedeće izbore za zastupnike u Hrvatski sabor, koji se trebaju održati 2024. godine. 

Samostalni izlazak na izbore za Hrvatski sabor uključuje predizborne koalicije s političkim strankama s kojima Možemo! ima sklopljeno strateško partnerstvo i započet proces spajanja (Zagreb je NAŠ! i Nova ljevica). 

Odluka je donesena temeljem procjene Vijeća stranke da najveći broj birača za izlazak na izbore možemo motivirati samostalnim izlaskom, te tako ostvariti najbolji rezultat stranke Možemo! ali i stranaka od centra na lijevo, potreban za svrgavanje HDZ-a s vlasti. Na ovaj način možemo najbolje i najkvalitetnije provesti predizbornu kampanju, predstaviti program i potaknuti na izlazak birače koji žele da dođe do promjene vlasti.

U manjem broju izbornih jedinica, a u skladu sa stavom lokalnih grupa Možemo! koje djeluju na području tih izbornih jedinica, iznimno su moguće predizborne koalicije sa SDP-om i drugim progresivnim strankama, ukoliko postoji sinergija.

“Uvjereni smo da je samostalni izlazak najbolji način da se pobijedi HDZ na idućim izborima, te da zajedno sa SDP-om i drugim strankama od centra na lijevo, formiramo novu Vladu RH”, rekla je koordinatorica stranke Sandra Benčić. 

Prva smo stranka koja je pred birače izašla s ovom odlukom o načinu izlaska na parlamentarne izbore. Odluka ima stranački legitimitet, a najpoštenija je prema građanima jer će ovaj način pokazati odnos snaga, na temelju čega ćemo voditi pregovore o postizbornoj koaliciji. Naravno da ćemo imati  svog kandidata ili kandidatkinju za premijera”, rekao je Tomašević.

Istraživanje javnog mnijenja koje je naručila stranka Možemo, a provela agencija Ipsos na reprezentativnom nacionalnom uzorku, pokazuje da ne postoji pozitivna sinergija predizborne koalicije Možemo! i SDP-a, što je također bio jedan od faktora u donošenju odluke Vijeća. 

Zaključno, Benčić je istaknula: “Danas imamo birače u svim dijelovima Hrvatske. Imamo  lokalne grupe u različitim dijelovima zemlje, a apsolutno smo sigurni da ćemo ovim načinom izlaska na izbore motivirati velik broj onih birača koji često ostanu doma. HDZ će u nama imati jaku konkurenciju. Mislim da im je to već jako dugo jasno, da mnogi napadi koji dolaze na nas i dolaze po tom ključu i nama je jasno da nas prepoznaju kao najozbiljnijeg konkurenta, i srednjoročno i dugoročno – i mi to i jesmo, mi jesmo ti koji će u zaista skinuti HDZ s vlasti, kako bi se Hrvatska krenula razvijati drugačijim, održivijim putem i da ćemo srušiti njihov model upravljanja zadnjih 30 godina, koji se bazira na privatnom, umjesto javnom interesu, koji se bazira na vođama i autoritarnosti, umjesto na suradnji i na timovima, koji se bazira na tome da ih zapravo nije briga koja je razina kvalitete života, dokle god ima plijena za njihove stranačke poslušnike. Cilj nam je ne samo maknuti HDZ s vlasti, nego zauvijek pokopati taj model vlasti.”