Skip to main content

Na konferenciji za medije održanoj ispred stambene zgrade u Mrazovićevoj, saborska zastupnica Sandra Benčić, gradonačelnički kandidat Tomislav Tomašević, nedavno predstavljeni kandidat za zamjenika gradonačelnika, arhitekt dr.sc. Luka Korlaet i svjetski poznati stručnjak za obnovu potresom oštećenih građevina, ing. Dario Almesberger, predstavili su inovativni model za obnovu višestambenih zgrada oštećenih u potresu koji bi se mogao koristiti u Zagrebu.

Jedan od najvećih zadataka pred nama jest upravo protupotresna obnova Zagreba. Upravo zato smo okupili vodeće stručnjake ovog područja kako bismo ponudili model koji je financijski povoljan te koji, što je možda i najvažnije, omogućuje obnovu bez nužnosti iseljavanja stanara iz zgrade, jer to je iseljavanje ljudi i depopulacija centra grada velik problem”, rekao je Tomislav Tomašević, predstavljajući ujedno jednog od vodećih svjetskih stručnjaka na području protupotresne obnove, koji će ujedno biti i član našeg Savjeta za Zagreb.

Autor tog modela i član Savjeta je ing. Dario Almesberger, poznati stručnjak za obnovu koji je od 1976. radio na čak šest potresom pogođenih područja, kao što su Gemona, Dubrovnik/Budva, Napulj/Napulj-Potenza, Aquila, Bologna i Emilia Romagna te objektima kao što su Aja Sofia u Istanbulu, Anđeoska kula u Rimu i London Eye. 

Ovaj model predviđa blokovsku obnovu koja omogućava i učinkovitost i znatne uštede, jer se istovremeno obnavlja više zgrada u nizu. Model predviđa tzv. Sendvič pristup: građevinski radovi kreću tako da se skida postojeća žbuka, nakon čega se nanosi posebni mort u sloju debljine od samo 2-3 cm koji je armiran sa specijalnom karbon-bazaltnom mrežom. Mreža dolazi s dvorišne i ulične strane zgrade i spaja se sidrima tj. zategama kroz međustropne konstrukcije time čineći sendvič, što pak omogućuje veće protupotresno ojačanje zgrade. Idealno je da se sanira cijeli blok zgrada i tako se ojača cijeli niz, čime se i spušta cijena provedbe projekta.” rekao je ing. Almesberger. “Ujedno razgovaramo s domaćim tvornicama oko toga da se ta posebna armirana žbuka proizvodi u Hrvatskoj, umjesto da se uvozi stotinama kilometra iz inozemstva, čime bi ostvarile dodatne uštede odnosno što ovaj model čini dodatno cjenovno učinkovitim”.

“Cijena obnove zgrade po ovakvom modelu, na tipskom primjeru zgrade sa žutom naljepnicom od 1.000 m2 odnosno deset stanova po 100 četvornih metara, procijenjena je na oko 100.000 eura za cijelu zgradu tj. oko 10.000 eura po stanu, što je gotovo dvostruko jeftinije od troškovnika koje smo sa stručnjacima analizirali u klasičnim modelima obnove. Ta cijena uključuje skidanje postojeće žbuke, stavljanje posebne armirane žbuke pa stavljanje termo žbuke kao i najam građevinske skele”, rekao je Tomašević.

Kandidat za zamjenika gradonačelnika, arhitekt Luka Korlaet, istaknuo je kako ovaj model predstavlja visokoučinkovitu, neinvazivnu metodu obnove bez iseljavanja stanara. 

Po našim grubim procjenama, ova je metoda dvostruko povoljnija od onih koji su dosad predstavljeni u troškovnicima obnove Zagreba, pogotovo ako materijale proizvedemo u Hrvatskoj. Osim modela tehnologije obnove zgrada dodatno smo kao jednu od opcija i model dodatnog samofinanciranja obnove od strane suvlasnika stambenih zgrada željeli predložiti prenamjenu neaktivnih tavanskih prostora u stambena potkrovlja, čime bi suvlasnici mogli pokriti trošak svojeg financijskog sudjelovanja u obnovi u odnosu na državu i grad. Ujedno, modelom predviđamo mogućnost ugradnje lifta s dvorišne strane te ugradnju termožbuke, čime bi se dodatno povećala energetska učinkovitost i ujedno dostupnost i atraktivnost zgrada”, završio je Korlaet.

Tražili smo način da korištenjem već postojećih poluga u gradu pomognemo privatnu obnovu, sa sustavom koji je na pomoć građanima, pa ćemo tako na razini grada uvesti jedan jedinstveni ured za upravljanje cjelokupnom obnovom. Građanima ćemo dati na izbor koji model obnove žele, predfinancirat ćemo iz gradskog proračuna izradu potrebne dokumentacije i ujedno raspisati natječaje za okvirne sporazume kako bismo imali širok izbor projektanata i izvođača te standardizirane cijene usluga, za sve one građane koji će htjeti krenuti s obnovom preko gradskog ureda”, predstavila je okvir ovog modela zastupnica Sandra Benčić.

Pridruži se raspravi 2 komentara

  • Mario Škrtić napisao:

    Može li tako obnovljena zgrada izdržati potres 7.0 po Richteru? Ako ne može, onda je to bačen novac.

  • Baki napisao:

    Mreže proizvodi Keltex iz Karlovca. Ja sam tako učvrstio zgradu. Dupla fasadna mrežica. Čvrstoća joj je 1600N/50mm. Dupla (u križ) je valjda 3200N/50mm, a cijena 10kn/m2. Mapei za Mapegrid 220 traži i do 100kn/m2, a čvrstoća oko 2250N/50mm. Žbuka ili ljepilo, dodaju se vlakna i aditiv Sikaflex ili slično da se poveća duktilnost i prijonjivost. Puno jeftinije (4 puta) od Mapei Planitop HDM.
    Za termofasade su najveći problem zaštitari jer je cijeli centar pod zaštitom i to je glavni uzrok neobnavljanja centra. Trošak obnove je duplo veći za duplo slabiju kvalitetu. Traže se skupi projekti, posebni izvođači, zastarjeli materijali koji su nekvalitetni. Tako obnovljene fasade brzo propadaju pod utjecajem atmosferalija i smoga. Kao da je bitno ako je fasada 2-3 cm deblja i ako je završni sloj moderan materijal otporan na atmosferalije i može se svakih par godina oprat. Grad bi bio predivan i fasade bi bile čiste i održavane. Isto bi izgledale. A zaštitari to sve zabranjuju.

Komentiraj