Skip to main content

Rad gradonačelnika Grada Zagreba Tomislava Tomaševića podržava 60,5 posto Zagrepčanki i Zagrepčana, pokazuje ispitivanje javnog mnijenja koje je naručila platforma Možemo!, a provela agencija IPSOS.

Njegov rad u potpunosti podržava 22,3 posto, a uglavnom podržava 38,2 posto ispitanika. Uglavnom ga pak ne podržava 22,8 posto ispitanih, a u potpunosti ne podržava 14,1 posto.

Među biračima stranaka na lokalnim izborima održanim 2021. podržava ga 89 posto onih koji su glasali za Možemo!-Zagreb je NAŠ!-Nova Ljevica -ORaH-Za grad!, 60 posto birača SDP-a, 57 posto onih koji na prethodne lokalne izbore nisu izašli, 38 posto birača HDZ-HSLS-HSU, 37 posto birača MOST-a, 29 posto birača BM365 i 21 posto birača Domovinskog pokreta. 

Gotovo tri četvrtine Zagrepčanki i Zagrepčana, odnosno 72,6 posto ispitanih podržava plan otpuštanja viška zaposlenih unutar tvrtki Zagrebačkog holdinga, dok otpuštanja ne podržava njih 23,3 posto, a 4,1 posto ispitanih ne zna. 

Zanimljiva je i struktura podrške otpuštanjima viška zaposlenih među biračima različitih stranaka i koalicija koji su izašli na lokalne izbore u Zagrebu 2021. Tako najveću podršku otpuštanjima daju birači Možemo!-Zagreb je NAŠ!-Nova Ljevica -ORaH-Za grad!, 89 posto, a iza birača vladajuće koalicije, drugi najveći podržavatelji plana otpuštanja su birači MOST-a s 80 posto. Slijede ih birači SDP-a i birači ostalih opcija nenavedenih u ispitivanju s 66 posto, 64 posto onih koji nisu izašli na izbore, a zatim su tu birači HDZ-HSLS-HSU s 61 posto. Otpuštanja podržava 60 posto birača Domovinskog pokreta, kao i 57 posto birača Bandić Milan 365. 

Novi model sakupljanja komunalnog otpada u Zagrebu podržava ukupno 66,7 posto Zagrepčanki i Zagrepčana, pokazalo je isto ispitivanje javnog mnijenja, ne podržava 30,8 posto, dok 2,4 posto ne zna.

Novi model u postotku najviše podržavaju birači Možemo!-Zagreb je NAŠ!-Nova Ljevica -ORaH-Za grad!, 82 posto, 69 posto onih koji nisu glasali na izborima, a obuhvaćeni su anketom, 63 posto birača MB365, 58 posto birača SDP-a, 56 posto birača MOST-a i HDZ-HSLS-HSU, te 51 posto birača Domovinskog pokreta. 

U anketi su istraživani i stavovi građana o mjeri roditelj odgojitelj.

Više od dvije trećine, 67 posto Zagrepčanki i Zagrepčana smatra da mjera roditelj odgojitelj nije bila pravedna jer svi roditelji u gradu Zagrebu nisu bili stavljeni u isti položaj.

Mjera roditelj odgojitelj nije dovela do povećanja broja djece u Zagrebu te je novac nužno usmjeriti za izgradnju vrtića i škola i drugih sadržaja za djecu – djelomično ili potpuno se slaže 71% Zagrepčana. 

Ispitivanje javnog mnijenja provela je krajem travnja 2022., agencija IPSOS na 600 ispitanika u slučajnom, dvo-etapno stratificiranom, reprezentativnom uzorku ispitanika starijih od 18 godina s prebivalištem u Zagrebu. 

Pridruži se raspravi 3 komentara

 • Dunja napisao:

  B R A V O

 • Goran Sarta napisao:

  Sve deklarirane mjere treba provesti u prvom mandatu. To su bila jasna predizborna obećanja i svako neispunjenje bi značilo kompromiserstvo i sličnu politiku koju smo imali godina.
  Otpor provođenju mjera pružaju oni kojima nije stalo, koji su imali direktan interes u okruženju ranije političke strukture.
  Konkretno, novi sustav zbrinjavanja optada. Vidim da u protiv istog oni kojima je “teško” odvajati plastiku i bio-otpad. Te dvije kategorije otpada su, zapravo, količinski najveće, a njihovo odvoženje je besplatno, Kada ih uredno izdvojite, ostje vrlo malo “običnog” otpada, jedava dvije vrećice mjesečno, a to je cca 10 kn prema novom modelu. Dakle, plaćat ću manje nego prije! Da ne govorimo o zaštiti okoliša i odgovornom ponašanju…

  • Neven Butina napisao:

   Ako čovjek živi sam i nitko mu ne dolazi, hrani se jogurtom (iz plastike) i burekom (iz papirnate vrećice) a prostor za stanovanje mu ne prelazi kvadraturu prostranijeg šatora te ga održava isključivo octom nanesenim na pročitane novine, smatram da bi mu bila dovoljna polovina vrećice “običnog” otpada mjesečno, iako bi, nažalost, unatoč svome odgovornom ponašanju i zaštiti okoliša, morao platiti punu cijenu odvoza od 4 kn, a ne 2 kn, koliko bi bilo pravedno!

Komentiraj