Skip to main content

Osobni asistenti osoba s invaliditetom moraju biti adekvatno plaćeni, kako bi ih se što više privuklo da rade taj posao, a njihove plaće se moraju vezati za usporedive plaće u sustavu socijalne skrbi, rekli su na današnjoj konferenciji za medije, uoči glasanja o Zakonu o osobnoj asistenciji, korisnik usluge osobne asistencije i član Inicijative mladih s invaliditetom, Fabijan Ferara, osobna asistentica i članica inicijative Osobni asistenti zajedno, Kristina Plantić, tajnik Regionalnog industrijskog sindikata, Nikola Ptić, te saborska zastupnica Kluba Možemo, Jelena Miloš.

Fabijan Ferara je izrazio skepsu oko toga kako će Zakon funkcionirati u praksi, naglasio je važnost osobnih asistenata za osobe s invaliditetom i naglasio da je nužno da asistenti budu adekvatno plaćeni jer u suprotnome neće biti dovoljno ljudi koji će raditi taj posao. Također, upozorio je da će, kada Zakon stupi na snagu i uz udruge se pojave novi pružatelji usluge, doći do razlika u plaćama osobnih asistenata, što smatra nepravednim.

Kristina Plantić je istaknula važnost usluge osobne asistencije i naglasila da kao osobna asistentica nije zadovoljna prijedlogom Zakona jer u Zakonu niti u pravilnicima nije određena cijena rada, odnosno plaća osobnih asistenata, a obrazovanje za osobnog asistenta postaje obvezno, ali nije određeno tko će ga provoditi, koliko će trajati, što će biti sadržaj obrazovanja niti tko će ga platiti. 

Istaknula je da će nakon stupanja zakona na snagu 1. srpnja 2023. asistenti i dalje raditi po trenutnim projektnim ugovorima, bez informacija kada će se na njih početi primjenjivati zakon, hoće li njihovi trenutni poslodavci (udruge) i dalje pružati uslugu nakon što projekti završe, hoće li raditi na puno radno vrijeme i hoće li dobiti ugovore na neodređeno. Smatra da nisu osigurani preduvjeti da posao osobnog asistenta bude dostojanstven, jer i dalje nemaju dostojanstvenu plaću i sigurne radne uvjete, a zanimanje osobnog asistenta i dalje nije u nacionalnoj klasifikaciji zanimanja.

Jelena Miloš je naglasila da je ključno pitanje kako osigurati dovoljan broj osobnih asistenata, te da su dostojanstveni uvjeti rada preduvjet za to. Istaknula je da su s kolegicama i kolegama iz opozicije predlagali da se pravilnicima odredi cijena rada koja će biti usporediva s radnim mjestima u sustavu socijalne skrbi kako bi te plaće mogle rasti, te da se osobnim asistentima omogući kolektivno pregovaranje. Isto tako, istaknula je da pravilnici trebaju biti upućeni u javno savjetovanje.

Zato je Možemo! danas u Saboru, s klubovima zastupnika SDP-a, HSS-a i Radničke fronte, te Centra i Glasa, taj prijedlog uputio u formi zajedničkog zaključka, ali vladajuća većina na čelu s HDZ-om taj je prijedlog odbila. Miloš je za kraj naglasila da će nastaviti pratiti provedbu Zakona te raditi na pitanju osobne asistencije.

Nikola Ptić je rekao da je donošenje Zakona o osobnoj asistenciji pozitivna stvar, jer usluga postaje pravo osoba s invaliditetom i financirat će se iz proračuna, ali propustilo se regulirati neka važna pitanja i njegova provedba je vrlo upitna.

Istaknuo je da je neprihvatljivo da se važna socijalna usluga, u pogledu radnih prava i plaća, prepušta tržištu i konkurenciji, a što proizlazi iz izjava odgovornih u Ministarstvu koji tvrde da se zakonom niti pravilnicima ne može odrediti cijena rada, nego da se ona mora odrediti tržišno i da je konkurencija u ovom sektoru zdrava. 

Naglasio je da Ministarstvo još uvijek može putem pratećih pravilnika regulirati cijenu rada, odrediti minimalni iznos plaće osobnih asistenata, vezati je za usporedive plaće iz sustava socijalne skrbi i osigurati da se plaće i ostala materijalna primanja osobnih asistenata sustavno povećavaju.

Također, istaknuo je da je provedba Zakona dosta neizvjesna jer pravilnici kojima se reguliraju način utvrđivanja cijene usluge, potrebni preduvjeti i standardi kvalitete budućih pružatelja još nisu doneseni, nije napravljena procjena stvarnih potreba za uslugom po županijama, te nije jasno što će motivirati državne i javne ustanove da počnu pružati uslugu asistencije. 

Upozorio je i da Vlada RH radi na akcijskom planu koji će za cilj imati da 80% radnika bude pokriveno kolektivnim ugovorima, a ovdje postoji situacija da će nekoliko tisuća radnika biti financirano iz državnog proračuna, pružat će važnu socijalnu uslugu i imalo bi svakog smisla da svi oni budu pokriveni i zaštićeni kolektivnim ugovorom, ali da je očito da za ostvarivanje toga nema volje. 

Naglasio je da je sindikatu i inicijativi koji okupljaju i organiziraju osobne asistente važno da se glas radnika čuje i da bude uvažen, i da tih glasova bude što više, te je stoga pozvao sve osobne asistente, komunikacijske posrednike i videće pratitelje da se uključe u inicijativu i učlane u sindikat, i na taj način izbore za bolje uvjete rada, plaće i kolektivne ugovore, te ih uputio da se jave putem Facebook stranice Osobni asistenti zajedno.