Što dobivamo poreznom reformom? Radniku 20 kuna, Plenkoviću 1.000! - Možemo! - politička platforma

Zastupnici platforme Možemo! Tomislav Tomašević, Sandra Benčić i Damir Bakić održali su konferenciju za medije o Vladinom prijedlogu porezne reforme i istaknuli da će njome profitirati oni s najvećim primanjima, dok je 75 posto zaposlenih građana Hrvatske gotovo neće ni osjetiti.

Damir Bakić upozorio je da će izmjene poreza na dohodak dovesti do velikog povećanja neto plaća onih s najvišim plaćama. Naglasio je kako bi oni s bruto plaćom od 6.400 kn imali povećanje od samo 45 kune, dok bi za one s bruto plaćom od 30.000 kuna povećanje bilo minimalno 800 kuna i više. Bakić je istaknuo i da će smanjivanje stopa poreza na dohodak prihode proračuna smanjiti za dvije milijarde kuna te naglasio da bi taj iznos išao izravno u potrošnju ako bi težište bilo na povećanju plaća za one s nižim primanjima, čime bi se stimuliralo gospodarstvo. Naveo je da ovom reformom ministar Marić de facto uvodi flat tax u Hrvatsku jer će 99,5 posto zaposlenih plaćati porez po istoj stopi, dok će samo 0,5 posto plaćati po stopi od 30 posto i to za onaj gornji dio plaće. “Zato će se platforma Možemo! založiti za progresivniji sustav poreza na dohodak, s četiri porezne stope, čiji će učinak biti povećanje plaća onih s nižim primanjima”, istaknuo je Bakić.

Sandra Benčić smatra da se ministar Marić ponaša kao računovođa i favorizira načelo jednostavnosti poreznog sustava spram njegove pravednosti. Upozorila je da opet povećava nejednakosti, umjesto da ih smanjuje te da to isto isto radi u sustavu poreza na dobit,  smanjenjem poreza na dobit s 12 na 10 posto . Benčić se zapitala i zašto Vlada stimulira isplatu dobiti, umjesto da stimulira njeno reinvestiranje. “Mi ćemo predložiti da se reinvestirana dobit oslobodi poreza ako se reinvestira u zelenu transformaciju, istraživanje i razvoj, ili u poboljšanje uvjeta rada”, najavila je Benčić. Isto tako smatra da prihode od kapitala i imovine treba oporezivati kumulativno na godišnjoj razini po istim stopama kao i porez na dohodak od (ne)samostalnog rada, jer ne postoji niti jedno racionalno objašnjenje da primjerice oni koji ukupno zarađuju 5 milijuna kuna godišnje od kapitala plaćaju porez po manjim stopama od onih koji zarađuju 100.000 kuna od rada.

Tomislav Tomašević je istaknuo da je nevjerojatno da Vlada tvrdi da je cilj izmjena poreza na dohodak socijalna pravednost, s obzirom na činjenicu da će oni s najnižim primanjima dobiti zanemarivo povećanje plaće, dok će predsjednik Vlade i saborski zastupnici dobiti povećanje od otprilike 1.000 kn mjesečno. Poslao je poruku Vladi da ne povećava plaće zastupnicima i članovima Vlade te najavio da će platforma Možemo! predložiti da se saborskim zastupnicima umanje koeficijenti kako im plaće ne bi rasle. Istaknuo je da smo po nepravednosti poreznog sustava na dnu ljestvice u Europi, gore od nas su samo Bugarska i Rumunjska. “Iako je Vlada predstavlja kao Robin Hood reformu, ovo je zapravo Superhik reforma”, zaključio je Tomašević.

Pridruži se raspravi 5 komentara

 • Zlatko Harapin napisao:

  Samo progresivno oporezivanje može omogućiti pravedno funkcioniranje klasno podijeljenog kapitalističkog društva. Stoga je za pozdraviti prijedlog Lijevo-zelene koalicije.

 • Tončika Novak napisao:

  Progresivne porezne stope svakako su poštenije od vladinih mjera. Ono što ne znam a valjalo bi znati, koliko bi to koštalo državu. Ako sam dobro razumjela, vladine mjere koštale bi 2 milijarde…
  Puno hvala na informacijama

 • Irena Kolbas napisao:

  Po nepravednosti smo tako pri vrhu ljestvice, a po pravednosti na dnu, pogrešna formulacija

 • Mario napisao:

  Dakle nije dovoljno što imam izndprosječnu plaću, pa već samim time plaćam veči porez i prirez. Treba me ( i sve takve kao ja) dodatno kazbniti večom stopom poreza jer se usuđujemo imati takve plaće, odnosno bolje rečeno poduzeća se su usuđuju isplaćivati takve plaće.
  Bravooooo!
  Nisam HDZ-ovac i ni desničar. Ali vlada je oslobodila poduzetki plaćanja kojekavih namet i s na razne načine smanila barem malo porezno opterečenje. Da li je vlada kriva što su poduzetnici koji inače slabo palćaju radnike. sav taj novac stavili u svoje đepove, a radnicim nisu dali ništa?

 • Snježana napisao:

  Voljela bih vidjeti neki primjer države gdje je to bolje uređeno. Ja imam iznadprosječnu plaću, radni staž od 50 godina i mislim da izdvajam previše iz bruto plaće, s obzirom da se iz mojih doprinosa financiraju povlaštene mirovine s manje od 10 godina staža. Nisu važni samo porezi, nego i doprinosi.

Komentiraj