Skip to main content

Inicijativa za izgradnju nove progresivne političke platforme MOŽEMO! predstavljena je javnosti u nedjelju 3. veljače u 10h na Trgu sv. Marka u Zagrebu. Inicijativni odbor Platforme čini dvadeset i šest osoba – aktivnih građana i članova lokalnih inicijativa i nezavisnih lista, od Dubrovnika do Pule, od Rijeke do Karlovca. Riječ je o ljudima različitih profila, a svima je zajedničko da su se u dosadašnjem djelovanju u svojim zajednicama i radnim mjestima borili za javni interes i opće dobro. Platforma planira izaći na sljedeći ciklus izbora, od EU do državne razine. Više o Platformi kao i članovima inicijativnog odbora možete pročitati na www.mozemo.hr.

Tomislav Tomašević, vijećnik u gradskoj skupštini grada Zagreba, istaknuo je kako su se odlučili politički aktivirati na državnoj razini jer ne mogu gledati kako političke elite uništavaju zemlju i kako već 30 godina nemaju ideju razvoja koji bi osigurao bolju kvalitetu života nas građana. Za razliku od njih, članovi platforme MOŽEMO! imaju i borbenost i znanje da ostvare novu razvojnu viziju. Politička platforma je nazvana Možemo! jer smatraju da društvo jedino može bolje ako se aktiviraju i drugi građani širom Hrvatske. Izjavio je da ne vjeruju u političke mesije i sveznadare jer vjeruju da je politika kolektivni poduhvat  te je pozvao ljude da im se priključe. Također je naglasio da se neće preslagivati s postojećim potrošenim političkim opcijama.

Danijela Dolenec, docentica na Fakultetu političkih znanosti, rekla je da naše društvo postaje sve nejednakije. Mnogi u Hrvatskoj gledaju kako spojiti kraj s krajem, velike su razlike između regija, nejednako smo tretirani od strane sudova, nejednaki smo u pristupu zdravstvenim uslugama i obrazovanju. Kada spojimo sva ta lica nejednakosti postaje jasno da u Hrvatskoj danas okolnosti u kojima se rodimo sve više određuju naše živote. Platforma MOŽEMO! ne pristaje na viziju Hrvatske kao društva 200 bogatih obitelji. Pozvala je i druge koji vide Hrvatsku kao egalitarno, demokratsko i održivo društvo da im se pridruže.

Damir Bakić, profesor na Prirodoslovno matematičkom fakultetu, rekao je kako je naše društvo lošije nego što je bilo, zarobljeno u klijentelizmu i korupciji dok raste siromaštvo, nejednakost i osjećaj besperspektivnosti. Sve je to posljedica cinizma političke, a osobito vladajuće elite koja politiku shvaća ne kao odgovornu zadaću upravljanja javnim poslovima već isključivo kao priliku za osobni probitak. Platforma MOŽEMO! ne pristaje na takvo shvaćanje, ne pristaje na cinizam, nekompetenciju, korupciju i rezignaciju i sposobna je zajedno s građanima preokrenuti takav stav i politiku obavljati u korist javnog interesa.

Iskra Mandarić, sindikalistkinja i odgajateljica, kazala je kako će se Platforma MOŽEMO! zalagati za dostupnost vrtića za svu djecu u cijeloj Hrvatskoj. Nadodala je kako žele zaustaviti domino efekt iseljavanja iz zemlje, te da se zalaže za smanjenje prekarnih oblika rada, bolju regulaciju radnih odnosa i jačanje pregovaračke pozicije radnika. Inzistirat će na stalnom zaposlenju kroz ugovore na neodređeno i primjerenim naknadama za rad- rad po mjeri čovjeka.

Đuro Capor, gimnazijski profesor i aktivist, naglasio je kako su u državi pobrkani prioriteti: strateškim investicijama se proglašavaju nekretninski projekti, a ono što je za državu uistinu strateško poput reforme obrazovanja je zaustavljeno. Platforma MOŽEMO! poticat će aktivno sudjelovanje javnosti u donošenju odluka i unapređivanju oblika predstavničke i direktne demokracije. Zalagat će se za lokalno usmjeren i promišljen razvoj, braniti javna dobra i javne usluge od privatizacije i deregulacije.

Sandra Benčić, pravnica i aktivistica u području zaštite ljudskih prava,  poručila je kako je cilj djelovanja platforme MOŽEMO! po prvi put stvoriti razvojnu viziju Hrvatske temeljenu na povećanju kvalitete života svih građana i definirati prioritete. Pri tome je istakla da se ne može obnavljati vozni park Vlade dok se magnetna rezonanca čeka po dvije godine, kupovati precijenjeni vojni avioni dok građani moraju moliti Vladu da im odobri lijek za teško bolesnu djecu ili  imati više od 550 općina i gradova i 20 županija dok god ne možemo osigurati jednak obrazovni standard za svu djecu i zemlju. Dok političari godinama poručuju kako postoje neki drugi prioriteti i interesi, Benčić smatra da ključni strateški interes ove države jesu njeni ljudi i da napokon svi mi građani moramo postati prioritet svakoj vlasti.

Članovi inicijativnog odbora platforme MOŽEMO! su: Branko Ančić, Damir Bakić, Naima Balić, Sandra Benčić, Gordan Bosanac, Marija Brajdić Vuković, Đuro Capor, Teodor Celakoski, Danijela Dolenec, Iva Ivšić, Suzana Jašić, Dario Juričan, Iskra Mandarić, Nives Miošić, Vilim Matula, Jelena Miloš, Antonija Petričušić, Draženka Polović, Urša Raukar, Sergej Pristaš, Mima Simić, Dražen Šimleša, Ivo Špigel, Tomislav Tomašević, Nebojša Zelić i Mislav Žitko.

[envira-gallery id="3725"]

Komentiraj